020 427 29 09
Kies uit 350+ groepsuitjes
De scherpste prijzen van Amsterdam
Geprezen om service & flexibiliteit

lekker griezelen in Amsterdam met halloween

Het is weer bijna Halloween! In de Verenigde Staten en Canada zullen er op 31 oktober weer miljoenen (griezelig) verklede kinderen langs de deuren gaan om snoep op te halen met Halloween. Ook in Nederland is Halloween uitgegroeid tot een waar griezelfestijn. We vertellen je graag één van onze favoriete Mokumse spookverhalen, speciaal voor deze Halloween maand!

Vrijdag spookt het op de Zeedijk

Op 24 juli 1753 klinkt er een ijselijke schreeuw op de Zeedijk die alle buurtbewoners doet bibberen in hun bed. Precies een eeuw later klinkt op diezelfde plek opnieuw een schrikwekkend geluid. Op vrijdag avond 24 juli 1953 stonden er honderden Amsterdammers op de Zeedijk bij Nieuwmarkt te wachten, maar helaas dit keer was er niets te horen.


In Amsterdam kennen we vele verhalen en mythen over geesten die door de donkere steegjes van onze hoofdstad dolen. Het bekendste verhaal is het schreeuwende spook van de Zeedijk dat zelfs een steegje naar zich vernoemd kreeg, de spooksteeg.


Het verhaal speelt zich af in het 18e -eeuwse Amsterdam. Op de Zeedijk bij de Nieuwmarkt stond een leerlooierij genaamd ‘Het verdoolde schaap’. Leerlooier Gerhards woonde er met zijn twee dochters Helena en Dina. Beide zussen werden verliefd op een passerende zeeman, genaamd Wouter. Echter had Wouter enkel oog voor Dina, waarop de jaloerse Helena deed er alles aan om tussen de twee in te komen. Wanneer er ruzie ontstaat tussen Helena en Dina, gooit Helena haar zus het diepe keldergewelf in waar zij uiteindelijk komt te overlijden.


Helena krijgt haar zin en trouwt met Wouter, echter wordt ze niet gelukkig. Op haar sterfbed vertelt ze haar man wat ze gedaan heeft en vraagt om vergiffenis, waarop haar man haar verdoemd tot het ronddolen op de plaats van het misdrijf tot in de eeuwigheid.


Spooktocht in Amsterdam

Spooktocht door de stad

Ook al kwam Helena niet opdagen op 24 juli 1953 en zal het nog een aantal jaar duren voor we weer haar angstaanjagende schreeuw zouden moeten kunnen horen (namelijk pas weer in 2053) blijft het een bijzonder verhaal.


Aangezien Amsterdam al heel wat jaren bestaat, is het niet zo gek dat er een hoop spookverhalen en mythen zijn rondom de stad. Wil je lekker griezelen met vrienden dan is een spooktour door Amsterdam een heuse aanrader. De meesten vinden onze hoofdstad juist iets romantisch hebben wanneer ze s ’nachts door de verlichte straatjes langs de grachten pandjes lopen, maar oude woningen hebben allemaal hun geheimen en daarbij horende verhalen. Wanneer je tijdens de spook tour door de stad loopt neemt een gids je mee door de sinistere geschiedenis van Mokum. We moeten toegeven dat je toch af en toe om je heen kijkt om te zien of er niet iemand zich schuil houdt in de schaduw.


Wil jij Halloween in Amsterdam op een andere manier beleven? De spookttoch in Amsterdam is er ook in combinatie met een 3-gangen diner in gedimd licht met een fluisterende ober. Heb jij zin om rond Halloween een andere kant van het mooie Amsterdam te leren kennen? Neem dan snel contact met Mokum Events op voor een horror avondje op maat.


Om deze video te kunnen zien, moet je statistieken en marketing cookies accepteren.

Zet alle cookies aan